Kan det stemme at folk som skarrer har flottere engelsk r enn oss andre? Ja, det mener fonetiker Jan Kristian Hognestad fra Rogaland. -Vi som skarrer hører at r-en vår ikke låter engelsk, sier han. -Derfor legger vi om til en autentisk, engelsk r. Mens folk med rulle-r oppfatter sin lyd som god nok, og legger ikke om.
Særskriving er et tema som engasjerer nordmenn for tiden. I alle fall målt etter oppslutningen om den nye facebooksiden som komiker André Ulveseter har opprettet: «Bilder i kampen mot særskrivingsfeil». I løpet av en drøy uke har siden fått over 100.000 tilhengere. Særskriving vil si å skrive sammensatte ord i to eller flere ord. Som for eksempel koke bøker i stedet for kokebøker.
Kristin Andvik Hoaas har skrevet masteroppgave om særskriving blant elever i videregående skole, og nå underviser hun i norsk ved Toppidrettsgymnaset Lillehammer.
Hun tror en av grunnene til at så mange unge særskriver er at de leser mye uredigert tekst på internett. Blogger, Facebook, diskusjonstråder og andre tekster blir publisert uten korrektur.
Dermed får feil som særskriving stå i fred, og de smitter lett over på leseren.
Når et forlag skal gi ut en bok, hender det at bokdesigneren ønsker å særskrive tittelen på omslaget. Som eksempel nevner sjefsredaktør Hege Gundersen i Universitetsforlaget Lars Svendsens bok "Frihetens filosofi". Der delte designeren det første ordet i tre: fri het ens, og satte delene under hverandre på forsiden av omslaget, uten bindestrek. -Det gjør vondt, det gjør det, sier Gundersen. Samtidig ser hun at løsningen fungerer godt som forsidebilde.
Det er en tendens til at korrekturen må vike for estetikken i slike saker, konstaterer Hege Gundersen.
Hvor mange språk har vi i verden, og hvor mange forsvinner årlig? Sylfest Lomheim svarer på dette og andre lytterspørsmål.
Programleder er Ann Jones.
↧